VermogenTotEten-v3.0(2016NL): verschil tussen versies
(Nieuwe pagina aangemaakt met '==Algemeen== Naam: '''nl.zorg.VermogenTotEten''' link=AbilityToEat-v3.0(2016EN)<BR> Versie: '''3.0''' <br> ZIB Status:Final<br> Publicatie: '...') |
|||
Regel 88: | Regel 88: | ||
==Information Model== | ==Information Model== | ||
<BR> | <BR> | ||
− | + | <imagemap> Bestand:VermogenTotEten-v3.0Model(NL).png | center | |
+ | rect 349 303 501 353 [[#EetBeperkingenCodelijst]] | ||
+ | rect 171 301 305 351 [[#EtenCodelijst]] | ||
+ | rect 454 40 575 110 [[VerpleegkundigeInterventie-v3.0(2016NL)]] | ||
+ | rect 179 187 300 257 [[#8636]] | ||
+ | rect 364 187 485 257 [[#8635]] | ||
+ | rect 282 35 382 115 [[#8631]] | ||
+ | desc none | ||
+ | </imagemap> | ||
<BR> | <BR> | ||
{| border= "1" width="1500px" style = "font-size: 9.5pt; border: solid 1px silver; border-collapse:collapse;" cellpadding = "3px" cellspacing ="0px" | {| border= "1" width="1500px" style = "font-size: 9.5pt; border: solid 1px silver; border-collapse:collapse;" cellpadding = "3px" cellspacing ="0px" | ||
Regel 94: | Regel 102: | ||
|style="width:30px;"|Type||style="width:100px;"|Id||colspan="6 " style="width:140px;"|Concept||Card.||style="width: 600px;"|Definitie||style="width:200px;"|DefinitieCode||style="width:200px;"|Verwijzing | |style="width:30px;"|Type||style="width:100px;"|Id||colspan="6 " style="width:140px;"|Concept||Card.||style="width: 600px;"|Definitie||style="width:200px;"|DefinitieCode||style="width:200px;"|Verwijzing | ||
|-style="vertical-align:top; background-color: #E3E3E3; " | |-style="vertical-align:top; background-color: #E3E3E3; " | ||
− | |style = "text-align:center" |[[Bestand: block.png| 20px]] | + | |style = "text-align:center" |[[Bestand: block.png| 20px | link=]] |
||NL-CM:4.7.1 | ||NL-CM:4.7.1 | ||
− | |colspan ="6" style ="padding-left: 0px"|<span Title="EN: AbilityToEat">[[Bestand: arrowdown.png | 10px]]VermogenTotEten</span> | + | |colspan ="6" style ="padding-left: 0px"|<span Id=8631 Title="EN: AbilityToEat">[[Bestand: arrowdown.png | 10px | link=]]VermogenTotEten</span> |
| | | | ||
|Rootconcept van de bouwsteen VermogenTotEten. Dit concept bevat alle gegevenselementen van de bouwsteen VermogenTotEten. | |Rootconcept van de bouwsteen VermogenTotEten. Dit concept bevat alle gegevenselementen van de bouwsteen VermogenTotEten. | ||
Regel 102: | Regel 110: | ||
| | | | ||
|-style="vertical-align:top; background-color: transparent; " | |-style="vertical-align:top; background-color: transparent; " | ||
− | |style = "text-align:center" |[[Bestand: CO.png| 16px]] | + | |style = "text-align:center" |[[Bestand: CO.png| 16px | link=]] |
||NL-CM:4.7.3 | ||NL-CM:4.7.3 | ||
|style = "width: 7px; padding-left: 0px; padding-right: 0px; border-left: none; border-right: 1px dotted silver;" | | |style = "width: 7px; padding-left: 0px; padding-right: 0px; border-left: none; border-right: 1px dotted silver;" | | ||
− | |colspan ="5" style ="padding-left: 0px"|<span Title="EN: Eating">[[Bestand: arrowright.png | 10px]]Eten</span> | + | |colspan ="5" style ="padding-left: 0px"|<span Id=8636 Title="EN: Eating">[[Bestand: arrowright.png | 10px | link=]]Eten</span> |
|1 | |1 | ||
|Eten is het op gecoördineerde wijze tot zich nemen van geserveerd voedsel, naar de mond brengen en op een volgens de cultuur acceptabele wijze consumeren, voedsel in stukken snijden of breken, flessen en blikken openen, eetgerei gebruiken en maaltijden nuttigen. | |Eten is het op gecoördineerde wijze tot zich nemen van geserveerd voedsel, naar de mond brengen en op een volgens de cultuur acceptabele wijze consumeren, voedsel in stukken snijden of breken, flessen en blikken openen, eetgerei gebruiken en maaltijden nuttigen. | ||
Regel 116: | Regel 124: | ||
{| | {| | ||
|- | |- | ||
− | |[[Bestand: List2.png]]||[[#EtenCodelijst|EtenCodelijst]] | + | |[[Bestand: List2.png | link=#EtenCodelijst]]||[[#EtenCodelijst|EtenCodelijst]] |
|} | |} | ||
|-style="vertical-align:top; background-color: transparent; " | |-style="vertical-align:top; background-color: transparent; " | ||
− | |style = "text-align:center" |[[Bestand: CD.png| 16px]] | + | |style = "text-align:center" |[[Bestand: CD.png| 16px | link=]] |
||NL-CM:4.7.4 | ||NL-CM:4.7.4 | ||
|style = "width: 7px; padding-left: 0px; padding-right: 0px; border-left: none; border-right: 1px dotted silver;" | | |style = "width: 7px; padding-left: 0px; padding-right: 0px; border-left: none; border-right: 1px dotted silver;" | | ||
− | |colspan ="5" style ="padding-left: 0px"|<span Title="EN: EatingConstraints">[[Bestand: arrowright.png | 10px]]EetBeperkingen</span> | + | |colspan ="5" style ="padding-left: 0px"|<span Id=8635 Title="EN: EatingConstraints">[[Bestand: arrowright.png | 10px | link=]]EetBeperkingen</span> |
|0..* | |0..* | ||
|Eetbeperkingen verbijzonderen de beperkingen ten aanzien van eten. | |Eetbeperkingen verbijzonderen de beperkingen ten aanzien van eten. | ||
Regel 133: | Regel 141: | ||
{| | {| | ||
|- | |- | ||
− | |[[Bestand: List2.png]]||[[#EetBeperkingenCodelijst|EetBeperkingenCodelijst]] | + | |[[Bestand: List2.png | link=#EetBeperkingenCodelijst]]||[[#EetBeperkingenCodelijst|EetBeperkingenCodelijst]] |
|} | |} | ||
|-style="vertical-align:top; background-color: transparent; " | |-style="vertical-align:top; background-color: transparent; " | ||
− | |style = "text-align:center" |[[Bestand: Verwijzing.png| 20px]] | + | |style = "text-align:center" |[[Bestand: Verwijzing.png| 20px | link=]] |
||NL-CM:4.7.2 | ||NL-CM:4.7.2 | ||
|style = "width: 7px; padding-left: 0px; padding-right: 0px; border-left: none; border-right: 1px dotted silver;" | | |style = "width: 7px; padding-left: 0px; padding-right: 0px; border-left: none; border-right: 1px dotted silver;" | | ||
− | |colspan ="5" style ="padding-left: 0px"|<span Title="EN: NursingProcedure">[[Bestand: arrowright.png | 10px]]VerpleegkundigeActie</span> | + | |colspan ="5" style ="padding-left: 0px"|<span Id=8638 Title="EN: NursingProcedure">[[Bestand: arrowright.png | 10px | link=]]VerpleegkundigeActie</span> |
|0..* | |0..* | ||
|De verpleegkundige acties die nodig zijn bij de ondersteuning van de patiënt bij het eten. | |De verpleegkundige acties die nodig zijn bij de ondersteuning van de patiënt bij het eten. | ||
Regel 146: | Regel 154: | ||
{| | {| | ||
|- | |- | ||
− | |[[Bestand: block.png]]||[[VerpleegkundigeInterventie-v3.0(2016NL) |VerpleegkundigeInterventie]] | + | |[[Bestand: block.png | link=VerpleegkundigeInterventie-v3.0(2016NL)]]||[[VerpleegkundigeInterventie-v3.0(2016NL) |VerpleegkundigeInterventie]] |
|} | |} | ||
|} | |} | ||
Regel 155: | Regel 163: | ||
{|class="wikitable" width="508px" style= "font-size: 9.5pt;" | {|class="wikitable" width="508px" style= "font-size: 9.5pt;" | ||
|-style=vertical-align:top; | |-style=vertical-align:top; | ||
− | |colspan="2" style="background-color: #1F497D; width: 100%; color | + | |colspan="2" style="background-color: #1F497D; width: 100%; "|<font color=#FFFFFF><b>VermogenTot</b></font><font color=#FFFFFF><b>Eten</b></font> |
|-style=vertical-align:top; | |-style=vertical-align:top; | ||
| style="width: 42%; "|Eten | | style="width: 42%; "|Eten | ||
Regel 165: | Regel 173: | ||
| style="width: 58%; "|Eetgerei hanteren | | style="width: 58%; "|Eetgerei hanteren | ||
|-style=vertical-align:top; | |-style=vertical-align:top; | ||
− | |colspan="2" style="background-color: #4F81BD; width: 100%; color | + | |colspan="2" style="background-color: #4F81BD; width: 100%; "|<font color=#FFFFFF><b>VerpleegkundigeActie</b></font> |
|-style=vertical-align:top; | |-style=vertical-align:top; | ||
| style="width: 42%; "|Activiteit | | style="width: 42%; "|Activiteit | ||
Regel 250: | Regel 258: | ||
+ | ==Deze bouwsteen in overige publicaties== | ||
+ | <ul> | ||
+ | <li>[[VermogenTotEten-v1.0(2015NL) | Publicatie 2015, (Versie 1.0)]]</li> | ||
+ | <li>[[VermogenTotEten-v3.1(2017NL) | Publicatie 2017, (Versie 3.1)]]</li> | ||
+ | </ul> | ||
==Meer over deze bouwsteen== | ==Meer over deze bouwsteen== | ||
− | + | Om informatie op basis van zorginformatiebouwstenen uit te wisselen zijn aanvullende, meer technische specificaties nodig.<BR>Niet iedere omgeving kan met dezelfde technische specificaties overweg. Om deze reden zijn er meerdere typen technische specificaties: | |
+ | <ul> | ||
+ | <li>HL7® versie 3 CDA compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz ART-DECOR® omgeving [http://decor.nictiz.nl/art-decor/decor-scenarios--zib2016bbr-?id=2.16.840.1.113883.2.4.3.11.60.6.4.2.4.7&effectiveDate=2016-05-01T00:00:00&language=nl-NL&scenariotree=false [[File:artdecor.jpg|16px|link=]]]</li> | ||
+ | <li>HL7® FHIR® compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz-omgeving op de Simplifier FHIR Registry [https://simplifier.net/NictizSTU3/~resources?text=zib&category=StructureDefinition [[File:fhir.png|link=]]]</li> | ||
+ | </ul> | ||
De bouwsteen is ook beschikbaar als [[Media:nl.zorg.VermogenTotEten-v3.0(2016NL).pdf|pdf bestand]] [[File:PDF.png|link=]] of als [[Media:nl.zorg.VermogenTotEten-v3.0(2016NL).xlsx|spreadsheet]] [[File:xlsx.png|link=]] | De bouwsteen is ook beschikbaar als [[Media:nl.zorg.VermogenTotEten-v3.0(2016NL).pdf|pdf bestand]] [[File:PDF.png|link=]] of als [[Media:nl.zorg.VermogenTotEten-v3.0(2016NL).xlsx|spreadsheet]] [[File:xlsx.png|link=]] | ||
==Over deze informatie== | ==Over deze informatie== | ||
De informatie in deze wiki pagina is gebaseerd op de Publicatie zomer 2016 <BR> | De informatie in deze wiki pagina is gebaseerd op de Publicatie zomer 2016 <BR> | ||
De voorwaarden van gebruik staan op de beginpagina [[Bestand:list2.png|link=ZIB_Hoofdpagina]]<BR> | De voorwaarden van gebruik staan op de beginpagina [[Bestand:list2.png|link=ZIB_Hoofdpagina]]<BR> | ||
− | Deze pagina is gegenereerd op | + | Deze pagina is gegenereerd op 24/01/2018 23:54:35 <BR> |
----- | ----- | ||
<div style="text-align: right; direction: ltr; margin-left: 1em;" >[[Bestand: Back 16.png| link= ZIB_Publicatie_2016(NL)]] [[ZIB_Publicatie_2016(NL) |Terug naar ZIB overzicht ]]</div> | <div style="text-align: right; direction: ltr; margin-left: 1em;" >[[Bestand: Back 16.png| link= ZIB_Publicatie_2016(NL)]] [[ZIB_Publicatie_2016(NL) |Terug naar ZIB overzicht ]]</div> |
Versie van 25 jan 2018 om 00:09
Inhoud
Algemeen
Naam: nl.zorg.VermogenTotEten
Versie: 3.0
ZIB Status:Final
Publicatie: 2016
Publicatie status: Published
Publicatie datum: 1-5-2016
Metadata
DCM::CoderList | Werkgroep RadB Verpleegkundige Gegevens |
DCM::ContactInformation.Address | * |
DCM::ContactInformation.Name | * |
DCM::ContactInformation.Telecom | * |
DCM::ContentAuthorList | Werkgroep RadB Verpleegkundige Gegevens |
DCM::CreationDate | 13-3-2014 |
DCM::DeprecatedDate | |
DCM::DescriptionLanguage | nl |
DCM::EndorsingAuthority.Address | |
DCM::EndorsingAuthority.Name | PM |
DCM::EndorsingAuthority.Telecom | |
DCM::Id | 2.16.840.1.113883.2.4.3.11.60.40.3.4.7 |
DCM::KeywordList | Eten, ADL, beperking |
DCM::LifecycleStatus | Final |
DCM::ModelerList | Werkgroep RadB Verpleegkundige Gegevens |
DCM::Name | nl.zorg.VermogenTotEten |
DCM::PublicationDate | 1-5-2016 |
DCM::PublicationStatus | Published |
DCM::ReviewerList | Projectgroep RadB Verpleegkundige Gegevens & Kerngroep Registratie aan de Bron |
DCM::RevisionDate | 8-9-2015 |
DCM::Superseeds | nl.nfu.VermogenTotEten-v1.0 |
DCM::Version | 3.0 |
HCIM::PublicationLanguage | NL |
Revision History
Publicatieversie 1.0 (01-07-2015)
Publicatieversie 3.0 (01-05-2016)
ZIB-453 | Wijziging naamgeving ZIB's en logo's door andere opzet van beheer |
Concept
Zelfstandig eten kunnen bereiden en nuttigen is een onderdeel van zelfzorg. Beperkingen in dit vermogen duiden op een verminderde zelfredzaamheid op dit gebied.
Deze activiteit wordt samen met activiteiten zoals onder andere drinken, zich kleden en zich wassen, ook aangeduid als algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Dit zijn de handelingen die mensen dagelijks in het gewone leven verrichten. De mate waarin een persoon al deze activiteiten zelfstandig kan verrichten zijn een maat voor de totale zelfredzaamheid.
Purpose
Informatie over beperkingen in het vermogen om zelfstandig eten te kunnen bereiden en nuttigen is van belang bij het bepalen van de aard en intensiteit van de zorg die aan de patiënt geboden moet worden. In een overdrachtsituatie biedt het de ontvangende organisatie de mogelijkheid te anticiperen op de zwaarte van de te leveren zorg waardoor de continuïteit van de zorgverlening gerealiseerd kan worden.
Indien beleid is ingezet om de zelfredzaamheid te verbeteren, biedt de vastgelegde mate van zelfstandigheid de mogelijkheid de doeltreffendheid van de behandeling vast te stellen.
Evidence Base
De definities van de concepten zijn (deels) ontleend aan de Nederlandse vertaling van de ICF begrippen.
Naast deze bouwsteen zijn er meer instrumenten om zelfredzaamheid vast te leggen, zoals KATZ-ADL en de BarthelIndex. De KATZ-ADL wordt vooral gebruikt bij kwetsbare ouderen en de BarthelIndex wordt met name gebruikt voor patiënten met een beroerte.
Deze bouwsteen evalueert het vermogen tot eten met een vijfpuntsschaal. Bij KATZ-ADL valt dit onder het aspect Voeden en bij de BarthelIndex onder het aspect EtenDrinken. Het vermogen wordt bij deze twee instrumenten gescoord op een schaal met minder punten.
Information Model
Type | Id | Concept | Card. | Definitie | DefinitieCode | Verwijzing | ||||||||
NL-CM:4.7.1 | VermogenTotEten | Rootconcept van de bouwsteen VermogenTotEten. Dit concept bevat alle gegevenselementen van de bouwsteen VermogenTotEten. | ||||||||||||
NL-CM:4.7.3 | Eten | 1 | Eten is het op gecoördineerde wijze tot zich nemen van geserveerd voedsel, naar de mond brengen en op een volgens de cultuur acceptabele wijze consumeren, voedsel in stukken snijden of breken, flessen en blikken openen, eetgerei gebruiken en maaltijden nuttigen. |
|
| |||||||||
NL-CM:4.7.4 | EetBeperkingen | 0..* | Eetbeperkingen verbijzonderen de beperkingen ten aanzien van eten. |
|
| |||||||||
NL-CM:4.7.2 | VerpleegkundigeActie | 0..* | De verpleegkundige acties die nodig zijn bij de ondersteuning van de patiënt bij het eten. |
|
Kolommen Concept en DefinitieCode: houdt de muis boven de waarde voor meer informatie
Voor uitleg over de gebruikte symbolen, zie de legenda pagina
Example Instances
VermogenTotEten | |
Eten | Lichte beperking (5-24%) |
EetBeperkingen | Snijden/openen |
Eetgerei hanteren | |
VerpleegkundigeActie | |
Activiteit | Hulp nodig bij klaarmaken van brood. |
References
1. International Classification of Functioning Disability and Health (ICF) [Online] Beschikbaar op:http:/www.rivm.nl/who-fic/icf.htm [Geraadpleegd: 13 februari 2015]
Valuesets
EetBeperkingenCodelijst
Valueset OID 2.16.840.1.113883.2.4.3.11.60.40.2.4.7.2 |
Conceptnaam | Conceptcode | Codestelselnaam | Codesysteem OID | Omschrijving |
Difficulty taking food to mouth | 289010002 | SNOMED CT | 2.16.840.1.113883.6.96 | Naar de mond brengen |
Difficulty using cutlery to feed self | 289046006 | SNOMED CT | 2.16.840.1.113883.6.96 | Eetgerei hanteren |
Difficulty cutting up food | 289078003 | SNOMED CT | 2.16.840.1.113883.6.96 | Snijden/openen |
EtenCodelijst
Valueset OID 2.16.840.1.113883.2.4.3.11.60.40.2.4.7.1 |
Conceptnaam | Conceptcode | Codestelselnaam | Codesysteem OID | Omschrijving |
Geen beperking | d550.0 | ICF | 2.16.840.1.113883.6.254 | Beperking 0-4% |
Lichte beperking | d550.1 | ICF | 2.16.840.1.113883.6.254 | Beperking 5-24% |
Matige beperking | d550.2 | ICF | 2.16.840.1.113883.6.254 | Beperking 25-49% |
Ernstige beperking | d550.3 | ICF | 2.16.840.1.113883.6.254 | Beperking 50-95% |
Volledige beperking | d550.4 | ICF | 2.16.840.1.113883.6.254 | Beperking 96-100% |
Deze bouwsteen in overige publicaties
Meer over deze bouwsteen
Om informatie op basis van zorginformatiebouwstenen uit te wisselen zijn aanvullende, meer technische specificaties nodig.
Niet iedere omgeving kan met dezelfde technische specificaties overweg. Om deze reden zijn er meerdere typen technische specificaties:
- HL7® versie 3 CDA compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz ART-DECOR® omgeving
- HL7® FHIR® compatibele specificaties, beschikbaar via de Nictiz-omgeving op de Simplifier FHIR Registry
De bouwsteen is ook beschikbaar als pdf bestand of als spreadsheet
Over deze informatie
De informatie in deze wiki pagina is gebaseerd op de Publicatie zomer 2016
De voorwaarden van gebruik staan op de beginpagina
Deze pagina is gegenereerd op 24/01/2018 23:54:35